SM Specials

Over de SM Mylord Opéra Espace Présidentielle Rallye Specials
 
 
De SM Expérimental: Dit rood/zwart/gele monster was een rijdend laboratorium voor Citroën. De auto is 7 centimeter lager dan een normale SM (1,25 m hoog in plaats van 1,32 m) en is 4,35 m lang in plaats van de normale 4,92 m.
 
De carrosserie is geheel van aluminium en de banden zijn van het type Michelin Racing TB 310 x 15.

 

De carrosserie werd ontwikkeld door Jacques Né en monsieur Nicholas.
 
De V6 Maserati 3,0-litermotor heeft vier kleppen per cilinder en benzine-injectie, leverde 340 pk en draaide moeiteloos 7.400 toeren per minuut.
 
Ingenieur Giulio Alfiéri bouwde van dit type motoren 10 exemplaren. Niemand weet uiteraard waar die gebleven zijn. Als ze nog bestaan. De auto rijdt maximaal 275,3 km/u.

Het model Expérimental is nog in bezit van Citroën, is in zeer goede conditie en wordt regelmatig voor tentoonstellingen van stal gehaald, maar bezit nu een motor zonder benzine-injectie. Het exemplaar staat in Citroëns Conservatoire nabij Parijs.

Er is ook een Duitse Expérimental bekend, maar dat is uiteraard een replica. Deze is soms te bezichtigen bij internationale bijeenkomsten.


De SM Record van Sylvia en Jerry Hathaway: Met deze speciale SM reed Sylvia Hathaway in Bonneville en El Mirage op zoutmeren maar liefst 323,682 km/u (in 1987). De auto is uitgerust met twee turbo's (Air Research T 104) en carburateurs van het type Holley 850. Twee accu's van ieder 24 volt achterin de kofferbak geven de auto vuur. De koppeling is afkomstig van een Maserat Bora.

De veerbollen hebben een verlaagde druk en de vering voor is gescheiden van de achterste vering. De hogedrukpomp en het voorraadvat van de hydraulique zijn naar de achterbank verplaatst. Op de achterbumper is een remparachute gemonteerd. Deze maakt het mogelijk om binnen vijftig meter van 320 km/u af te remmen naar 60 km/u. Voor het vervoer van deze SM Record hebben ze in 1986 een SM Pick-up gebouwd in hun bedrijf SM-World in California. De auto heeft een met 30 cm verlengde achtersteven. De oorspronkelijke lijnen zijn heel goed bewaard gebleven.


Races en rally's 

Mike Beckwith is een van de bekendste privérijders in races en rally's. In april 1972 reed hij met een witte SM in Snetterton, Engeland, en bereikte de vierde plaats in de Castrol Production Saloon Car Championship. Enkele weken daarvoor bereikte hij de vijfde plaats in de Brands Hatch race.

Om het gevaar van brekend glas te voorkomen is het glas voor de koplampen en nummerplaat aan de voorzijde met dik tape beplakt. Onderstaande foto laat zien dat dit niet bij elke race-SM werd gedaan.

Ray Hutton, de toenmalige uitgever van het nog immer toonaangevende Britse tijdschrift Autocar, was co-piloot in een SM van Howden Ganley tijdens de Avon Tour of Britain in 1973.

Tegenwoordig worden er geen echte races meer verreden met SM's, wel toerrally's en vrij ongevaarlijke historische races. Enkele jaren geleden heeft en aantal leden van de Nederlandse SM-club op het circuit van Zandvoort ondervonden dat een ongeprepareerde Citroën SM eigenlijk totaal ongeschikt is voor snelheidsraces - indien het parcours bochten bevat. Ze werden met gemak ingehaald door bijvoorbeeld een Fiat Uno! Kijk hier maar: Citroën SM op Zandvoort.
 

 

  SM met nummer 2740

Een van de prototypes voor een race- en rally-SM, gerealiseerd door Jacques Né in samenwerking met de carrosseriespecialist Nicholas. 

De luchtinlaten zijn vergroot, de voorruit meet 3,2 mm dikte in plaats van 6,9 mm, de deurruiten zijn in een kader gevat en het gewicht van de auto is teruggebracht door carrosseriedelen van kunststof te maken.

 

 

De stoelen wegen 7,3 kilo in plaats van de normale 11,9 kilo, alles om de auto sneller te maken. Aan de wielen en wielkasten is te zien dat de voortrein grondig is aangepast.

Het is een studiemodel dat model heeft gestaan voor de SM die in de Rally du TAP en de Bandama gingen rijden. Informatie daarover vindt u in het menu Rallye.
 

 

 

De Citroën SM op de foto links is naar alle waarschijnlijkheid een prototype, hoewel de stand waaruit de foto genomen is een vertekenend beeld kan geven van de werkelijke maat van de auto. Die maat lijkt namelijk korter dan een standaard SM. Iemand die ons hierover meer kan vertellen?