SM Usa

De SM-Usa is een speciale SM-versie voor de Noord-Amerikaanse markt. Uiteindelijk zijn er 2037 naar Amerika geëxporteerd en nog zo'n 396 naar Canada. Met name in Californië is dit type populair geweest. Zeker na het winnen van de Motor Trend Car of Year - award in 1972. Veelal met automaat en vanaf 1973 met de 3 liter motor. 
 
Om te mogen leveren op de Noord-Amerikaanse markt zijn er diverse wijzigingen doorgevoerd.  
 
Afbeelding invoegen
 
Zoals de koplampen (4 in plaats van 6 stuks) die voorzien van normale gasgevulde schijnwerpers, niet meedraaien en geen gehard glazen afschermruit hebben.  
Verder springen de zijlichten op het voor- en achterspatbord in het oog. Samen met de zijstrip of stootstrip over de flank een behoorlijke ingreep op de lijnvoering. 

Afbeelding invoegen
 
Aan de achterzijde van de SM is de kentekenverlichting van de grotere belastingplaten anders geregeld. In plaats van de bekende RVS-strip met verlichting is gekozen voor opbouwverlichting die de plaat vanaf de zijkant aanlicht. Sommige Europese landen eisten destijds ook een dergelijke oplossing. Wederom een aanslag op de mooie lijnvoering van de SM.  
 
Afbeelding invoegen
 
In het interieur zijn kleine aanpassingen gedaan. Naast de klokkenwinkel in het dashboard is een alarmschakelaar aangebracht om de veiligheidsverlichting aan te schakelen. Niet fraai, zowel qua positie als qua type knoppen en bijbehorende tekstuele aanduidingen. Verder uiteraard een snelheidsmeter in mijlen. 

Afbeelding invoegen
 
Onderhuids zijn er ook diverse verschillen. De site van Seattle Citroen-net beschrijft dit heel erg goed. Enjoy!
 
Veel SM-USA's hebben de roestduivel beter weten te weerstaan dan de Europese zusjes. Daarom is er een behoorlijke herimport op gang gekomen vanuit Noord Amerika naar Europa. De Canadese versies hebben de euroneus mogen behouden en zijn gewilder. Veel eigenaren kiezen voor ombouw van de minder begeerlijke Amerikaanse neus naar de volglazen look met de meedraaiende bermlampen. Ook worden de sidestrips en de sidemarkers bij herspuiten vaak vakkundig weggewerkt. En als ook de mijlenteller en de automaat gewisseld worden, is de restauratie naar eurospecs voltooid. 
De hier getoonde SM-USA is opgenomen in de Cadycars-collectie van Thierry Deheack 

Afbeelding invoegen