Nieuwsarchief

Dit is het nieuwsarchief van de Citroën SM, de club en evenementen. Het laatste nieuws vindt u op de Homepage.

Record Regembeau gebroken op Technische Meeting!
11/11/2016


 

 
Technische Meeting
22/10/2016

Op 5 november gaan we elkaar weer zien! Vanaf 10.00 uur staat bij Visscher Culemborg aan de Pascalweg 29 in Culemborg de koffie klaar. Daarna volgt tekst en uitleg in de praktijk over het afstellen van carburateurs. Rond een uur of 12.30-13.00 uur lunchen we samen in Grand Café Le Pêcheur au premier étage. Dat wordt een culinair hoogstaande lunch met soep en broodjes voorzien van traditioneel delicieus beleg uit het vet respectievelijk Dijon: croquettes avec moutarde.
 
Regembeau heeft tot op heden ongetwijfeld het wereldrecord aantal SM's in de garage op z'n naam. Daar willen we wat aan doen! De werkplaats van Visscher Culemborg is wel een stukje groter dan die van Regembeau. Er staan zeker méér bruggen! Het zijn er twintig, een getal waar Regembeau van droomt. We gaan ervoor niet alleen het wereldrecord aantal SM's in een garage te verbreken, maar ook die op de bruggen in een garage. Het enige dat we nodig hebben is dus een meer dan gezonde opkomst bij deze seizoensafsluiter. Om dat te bereiken en ook omdat het gewoon leuk is, gaan we ook onze Duitse clubgenoten uitnodigen en de eerste zusterclubsmeeting houden. Dus.... Komt dat zien, komt dat zien en komt dat meemaken!  

 
 
 

 
Nabeschouwing BBQ rit 2016
02/07/2016De toerrit zit er weer op. Het was een fantastisch leuk en goed bezocht evenement. Tekst en uitleg bij het gemaal en het museum De Tuut waren leuk gepresenteerd. De vrijwilligers hadden ook gezorgd voor een heerlijke lunch. De route was top en leende zich vanwege de regen niet zo voor leuke kiekjes. Aangekomen bij het Betuws Wijndomein klaarde het weer op en konden we genieten van een gezellig en goed bereide barbecue.

       

Alle andere ingezonden foto's zie je in het album BBQ 2016


 
BBQ rit 2016
11/06/2016

Oude Techniek en Jonge Wijn
Voor zaterdag 25 juni hebben Rob Kruijff, Luco Fokkert en Wouter van den Berg een mooie rit georganiseerd voorafgaand aan de jaarlijkse BBQ.

De rit voert dit keer afwisselend over smalle rivierdijken met wijds uitzicht, kaarsrechte polderwegen en door lieflijke dorpjes en kleine stadjes tussen Maas, Waal en Neder-Rijn.

Het trefpunt
We verzamelen vanaf 10:30 uur bij Stoommuseum "De Tuut" in Appeltern, de Tuut 1, 6629AA Appeltern (www.de-tuut.nl), waar we welkom worden geheten met koffie/thee en gebak. Na de rondleiding in het stoom museum en het aangrenzende motoren museum wordt er een uitgebreide lunch verzorgd. Om ongeveer 14:00 uur is het tijd om de eigen motoren te starten.

                                                                                                                                   
Parkeren
Bij het museum zelf is voldoende gelegenheid in het verharde weiland tegenover het gemaal en het motorenmuseum.

De Tuut
In 1917 werd besloten tot de bouw van het Stoomgemaal De Tuut te Appeltern. Het stoomgemaal zorgt voor de afwatering van ca 10.000 ha landbouwgrond. Het gemaal draaide niet continue, maar alleen als de hoge waterstand in Maas en Waal de landbouw hinderde. Het gemaal werd alleen opgestart ‘als de boeren voor het krooshek lagen’.

Het Motorenmuseum van De Tuut
Het Motorenmuseum toont een verzameling stationaire motoren, machines die gebruikt zijn voor de aandrijving van werktuigen als pompen, blaasbalgen tot zweefmolens aan toe.

Het zijn de oudste nog lopende verbrandingsmotoren in Nederland. Het geluid van de motoren, de geur van benzine, warme olie en uitlaatgassen doen in het motorenmuseum de sfeer van honderd jaar geleden herleven.

Stichting Doederij
Onder het mom van "Bijzondere mensen op een bijzonder plek” worden bij De Tuut verschillende activiteiten door mensen met een (verstandelijke) handicap verzorgd, waaronder ontvangst en kaartverkoop, maar ook koffie en thee schenken bijvoorbeeld.

Op weg
De rit start in oostelijke richting en voert o.a. langs de ruïne van kasteel Batenburg en het kasteel in Hernen. Het kasteel is geopend tussen 13 en 17 uur (kosten € 7.50) De eerste vermelding van de ‘heren van Hernen’ dateert uit 1247. Eind jaren zestig deed het kasteel dienst als filmlocatie voor de bekende tv-serie Floris.
                                                                                                                                       

We vervolgen de route en komen door het dorp Ochten (zwaar verwoest in de Tweede Wereldoorlog en twintig jaar geleden weer even wereldnieuws toen in februari 1995 de dijk het dreigde te begeven) en langs het beroemde Oranjestadje Buren. Als de tijd het toelaat zeker de moeite van het bezoeken waard. Er is een speciale parkeerplaats buiten de stadsmuren.

We hebben dit keer geen picknick onderweg georganiseerd aangezien we om 16:30 uur verwacht worden voor de borrel op het Betuws Wijndomein (Burensewal 5, 4117 GC Erichem bij Buren) met een glas mousserende LingeParel
                                                                                                                                           
Betuws Wijndomein Midzomeravond
Na het welkomstdrankje is er gelegenheid voor een bezoek aan de Midzomeravondmarkt op het Betuws Wijndomein. Er is van alles te doen voor jong en oud en een culinaire markt waar je diverse lekkere hapjes kunt krijgen, maar eet niet te veel want om half zes begint de BBQ !

Meld je aan!
Wij hebben er in ieder geval al zin in. Het belooft een afwisselende dag te worden met voor ieder wat wils en voldoende afwisseling ook voor de diva’s. Deelname aan de BBQ kost € 25 per persoon, drankjes zijn zoals gebruikelijk voor eigen rekening. Aanmelding graag voor 17 juni via suzannemirable@gmail.com zodat we op tijd het aantal deelnemers kunnen doorgeven i.v.m. de catering.


     
Internationaal evenement 2016
13/05/2016
  
De Nederlandse Citroën SM Club is dit jaar gastheer van het jaarlijkse internationale SM-treffen en ontvangt zo'n 80 auto's met hun inzittenden uit verschillende Europese landen. Zaterdag 14 mei zijn de auto's tussen 10.00 en 18.00 uur te bewonderen op het parkeerterrein voor de SS Rotterdam, aan de 3de Katendrechtsehoofd vlak bij de Erasmusbrug in Rotterdam.   

  

 
 Johan Cruijff - posthuum over de Citroën SM
24/03/2016
    
Johan Cruijff (1947-2016) laat zich nog een keer voor camera uit over zijn lease SM:
  

 
Het betreft twee pagina's met het zelfde filmpje, maar met verschillende redactie. Het betreft een reportage ter ere van Cruijff's 60e verjaardag. Onze voormalige voorzitter Derk Jan van der Velde figureert met de eerste SM van Cruijff, om en nabij een voetbalveld. Als je het beeld stilzet op 3:04 dan wordt de eigenzinnigheid van deze SM weergegeven!
  
Woorden die opvallen bij de gedenk-tv van vandaag: Johan Cruijff was 'anders dan anderen', 'verrassend'  en 'apart'. Kwalificaties die ook op de Citroën SM van toepassing zijn!

 

 

 
Goodwood en internationaal evenement
17/01/2016
  
Het programma voor het Internationale Evenement is klaar. Ook voor Goodwood Revival zit er schot in de zaak. De eerste 10 tickets zijn besteld en dat smaakt naar meer! Voor beide evenementen kun je je nu inschrijven onder gelijktijdige betaling. Voor het verkrijgen van verdere informatie mail je even naar suzannemirable@gmail.com.
 
               
 
 

 
 
 
Evenementen agenda 2016 is bekend!
07/01/2016
 
Klik hier om er direct heen te gaan.
 
   
 

BBQ 2015: foto's
06/07/2015
 
 
 Een impressie van deze geslaagde dag is te vinden in ons fotoalbum
 
 
   arrangement bij Batavia stad
 

BBQ 2015: Verborgen Tuinen en Vergane Glorie  (Voorst, 27/6 vanaf 10:30)
17/05/2015
 
 
 
Voor zaterdag 27 juni hebben Rob Kruijff, Luco Fokkert en Wouter van den Berg een mooie rit georganiseerd voorafgaand aan de jaarlijkse BBQ. De rit voert dit keer over beboste kronkel weggetjes, weidse heidevelden en kaarsrechte polderwegen van het liefelijke Voorst in Gelderland naar de Bataviawerf in Lelystad.
 
Het trefpunt: we verzamelen tussen 10:30 uur en 12:00 uur in Voorst bij de Verborgen Tuinen van Bert Loman, Klarenbeekseweg 5a, 7383 EA Voorst (www.deverborgentuinenvoorst.nl), waar we welkom worden geheten met koffie en een Geldersche lekkernij.
 
Parkeren: bij de tuinen zelf is onvoldoende gelegenheid en daarom mogen we onze diva’s parkeren op de parkeerplaats van het nabijgelegen van Pannenkoekhuis Voorst, Wilhelminaweg 2, 7383 CA Voorst.
 
De Verborgen Tuinen: wat vijftien jaar geleden klein als hobby begon is inmiddels uitgegroeid tot een landelijk bekende

attractie voor tuin- en kunstliefhebbers. De tuin is ongeveer 1500 m2 groot en is opgedeeld in een aantal kleinere tuinen. Deze tuinen zijn hoofdzakelijk met vaste planten beplant. De tuinen zijn door hun opzet en variatie afwisselend en spannend. Er zijn veel leuke hoekjes en doorkijkjes gecreëerd. In 2002 heeft de tuin landelijke bekendheid gekregen door de aandacht in het programma 'Tuinieren met kijkers' van SBS. De tuinen en de galerietjes met kunst van Bert en andere plaatselijke kunstenaars zijn op eigen gelegenheid te ontdekken tussen half elf en twaalf uur.

Nb: honden zijn helaas niet toegestaan in de tuinen.

Op weg

Na ons verzamelpunt gaan we op weg. De rit start uiterlijk om twaalf uur in westelijke richting en voert o.a. langs kasteel Ter Horst in Loenen. Omstreeks 1557 liet de Arnhemse burgemeester Wijnand Hackfort het huis als buiten- en jachtverblijf bouwen. Zeven generaties bleef het huis eigendom van de adellijke familie Hackfort. Het kasteel doet tot op de dag van vandaag dienst als woonhuis voor de eigenaren en hun familie, mevrouw Schoonderwoerd - van Voorst van Beest en haar zoon A.H.O. Russelman.
 
De huidige oranjerie werd vroeger gebruikt als graanschuur. Deze schuur stond er al voordat huis Ter Horst werd gebouwd. In die tijd diende deze schuur waarschijnlijk als kerk. Dit lijkt waarschijnlijk omdat kerklijsten uit 1557 aangeven dat er in het bisdom van Deventer een kerk stond op het landgoed van kasteel Ter Horst. De weg gaat verder in de richting van Hoenderloo langs het Ereveld Loenen, waar circa 3600 Nederlandse slachtoffers uit WO II begraven liggen. Langs bochtige beboste weggetjes komen we verder nog langs Wildpark het Aardhuis, een door Willem III gebouwde jachthut en gaat het verder in de richting van Vierhouten.


Picknick / borrel: via Harderwijk steken we dan over naar het nieuwe land. Voor Lelystad hebben de organisatoren nog een picknick ingelast met een hapje en een drankje. Het is de bedoeling vandaar gezamenlijk naar de werf te rijden. Daar is een bijzondere parkeerplaats gereserveerd voor onze bolides tegenover de ingang, bij Nieuw Land.
 
Rondleiding werf en BBQ: om 16:00 start de rondleiding door een of meerdere enthousiaste vrijwilliger(s) en aansluitend staat in de taverne ons BBQ buffet aangericht!
 
Meld je aan: het belooft een afwisselende dag te worden met voor ieder wat wils en voldoende afwisseling ook voor de diva’s. Deelname aan de BBQ kost € 25 per persoon, drankjes zijn zoals gebruikelijk voor eigen rekening. De club betaalt de entree van de tuinen en de rondleiding op de werf. In verband met reserveringen verzoeken we je vriendelijk uiterlijk op 20 juni aan te melden via Suzanne Mirable.
 
                  
 
 

Bill Wyman: "it was so easy to drive!"  (Goodwood 26/6)
17/05/2015
 
De Citroën SM van ex Rolling Stones lid Bill Wyman wordt op 26 juni a.s. in Engeland geveild. De SM is in authentieke staat (op een 1983 Blaupunkt Melbourne MR 23 radio links naast het stuur na). De richtprijs lijkt mee te vallen (€48.000 - €55.000). Meer informatie op de website van Bonhams. De basgitarist uit zich daar zeer lovend over zijn SM, die hij overigens consequent als 'Maserati' betitelt. Wyman gebruikte de SM precies waar hij voor ontworpen is: lange ritten over het continent.
 
Wyman doet bij dezelfde gelegenheid ook een Mercedes-Benz 250 S (W108) van de hand. Die auto liet hij door de fabriek voorzien van 'privacy glas', volgens Wyman in 1966 een primeur voor Daimler-Benz. Achter het - in originele staat gelaten - getinte glas van zijn SM (topsnelheid 40 km/h hoger dan de 40 pk zwakkere 250 S), voelde Wyman zich kennelijk voldoende op zijn gemak.
 
 
Volgens een bron heeft Wyman's SM maar 45.000 kilometer gelopen en zou in 1980 door Wyman "veilig zijn weggezet".
 
     
 
      
 
Update na mailcontact met Bonhams:
 - het totaal aantal afgelegde kilometers met de SM bedraagt circa 45.000
 - de SM werd het laatst bereden door Bill in 1985.
 - Bill denkt dat de radio gemonteerd is in Londen in 1984, maar weet dat niet zeker.
 - Bill kan zich niet herinneren dat de auto ooit overgespoten is. Eerste lak dus, da's bijzonder!
 
Op de site van Bonhams zegt Bill dat de SM "is kept in pristine condition". Bij de internationale meeting in Vichy hoorden we van Brian Cass dat het gebruik van pristine voor een auto betekent dat z'n toestand zowel 'authentiek' als 'uitmuntend' is.
 
Het lot is inmiddels ook met meer foto's gepubliceerd (28 stuks), en de verkoopprijs bekend: https://www.bonhams.com/lot/310/. De afgelezen kilometerstand bedraagt 58.683 km.
 
 

CitroMobile 2015
05/05/2015
 
CitroMobile zit erop. We kunnen terug kijken op een voor de club zeer geslaagd evenement. We hebben al ideeën voor volgend jaar, om de stand nog wat leuker te maken en nog wat dingetjes. Wellicht dat we dan de barbecue tot een clubevenement verheffen en niet alleen voor de manschappen en dat alles strak achter de borrel en de sluiting van de hal aan. Als het goed is, hebben we volgend jaar een heel mooie SM in een erg lekker kleurtje op de stand. Dat is als de eigenaar bij de aankomende spuitklus origineel blijft. Tot 27 juni !
 
 Brugdag 2015
19/04/2015
Op zaterdag 18 april 2015 heeft de eerste echte Citroën SM-club brugdag plaatsgevonden bij Renard Automobiles. Het was een mooie dag met een erg goede opkomst. De staat van de auto's is kennelijk goed. Van de bruggen is niet zoveel gebruik gemaakt en dus was er alle gelegenheid om lekker slap te lullen en onder de motorkappen te duiken. Heel leuk was ook het bijprogramma, de lezing van Jeroen over de throttle bodies, luister bijgezet door wat motormuiziek voor trompet van Weber en Alfieri. Bedankt René, Nard, Pien, Willem, Siree en Jeroen voor het mogelijk maken van deze dag.
 
Voor alle foto's klik hier
 
Van de jaarvergadering uit het DAF museum......
21/03/2015
 Jaarvergadering
22/02/2015
 
Het bestuur van de Citroën SM Club Nederland nodigt haar leden uit voor het bijwonen van de ALV van 2015, gecombineerd met een bezoek aan het DAF-museum en een borrel.
 

 
Datum : zondag 15 maart
Locatie : DAF-museum
Adres : Tongelresestraat 27 Eindhoven
 
Om 12.30 uur staan koffie, thee en een broodje klaar. Vanaf 13.00 uur start de ALV. We hopen om ongeveer 14.00 uur het museum in te kunnen gaan.
 

 
Voorbije evenementen...
07/12/2014
 
Van het technische evenement bij van Gompel in Eindhoven kunt u foto's bekijken in het fotoalbum van deze site.
 
  In Duitsland was het weer een leuk samenzijn. Sterke verhalen over PK’s en over wat de gekende snelheidsmonsters op de rollenbank zouden doen, werden afgewisseld met bomen over een stedentrip door Frankrijk. We spraken ook over allerhande persoonlijke dingen en last but not least wat klets over de prijsontwikkeling van de SM, dat laatste in verband met wat er nog meer in de binnenkort verschijnende SublieM zal staan. Kortom weer een wel bestede ochtend en deel van de middag. Onze volgende date is het technische evenement op 1 november in Eindhoven bij onze leden Jan en Michel van Gompel. Daar zal de elektra van onze Diva’s centraal staan.
 
 
 
 
 
 
foto's Robin Visser
 
     Nederlandse SM Wiki in de lucht!
02/11/2014
 
We hebben op onze clubsite een begin gemaakt met een SM Wiki in de Nederlandse taal. Deze is grotendeels gebaseerd op het werk van Ekkehart Schmitt van de Duitse SM club. Allereerst een leuk knutselwerkje voor deze Donkere Dagen: modificeer je instrumentenverlichting naar de kleur die Citroën in 1970 voor ogen had!
 
 
     

              

Technische meeting 1 november 2014
13/10/2014
 
Het thema van onze jaarlijkse technische meeting is: "De elektrische installatie van onze Diva's".
Tijd: 10.00 uur
Plaats: Autobedrijf van Gompel
Dirk Boutslaan 24
5613 LH Eindhoven.

 
 

Programma:
10:00 - 12:30 Technische uiteenzetting over de elektrische installatie van de Citroen SM.
12:30 - 13:30  Lunch, Brabantse koffietafel.
13:30 - De Citroen CX prestige "separation", speciaal gemaakt door Chapron op verzoek van cliënten, Jan heeft er 2.
Daarna: Vragen en antwoorden, we blijven tot ongeveer 15.00 uur.

 

Waar komt de elektrisch energie vandaan in een SM, wat zijn de gebruikers en via welke kabels en schakelaars loopt de stroom, dat is het thema dit jaar. Door te kijken van de aanmaak naar het gebruik van de elektrische energie, komt het complete elektrische systeem aan bod. U heeft altijd al willen weten hoe het elektrisch schema in elkaar zit en dus de installatie, en welke kabelbomen op dat schema  staan? Dat  komt allemaal aan bod, inclusief de belangrijkste storingsbronnen in de elektrische installatie. Een SM betrouwbaarder maken is dan ook een belangrijk aandachtspunt. We gaan dus ook in op de extra relais om de raamschakelaars en het contactslot te ontlasten.Vooropleiding in elektriciteit is absoluut niet nodig, interesse natuurlijk wel.

Aanmelding via email is gewenst !

 


     


Mosselrit naar Terneuzen   (Meerdonk (B), 12/10 om 10:00)
06/10/2014
 
 
De DS-SM Club België nodigt jullie uit op haar tweejaarlijkse Mosselrit naar Terneuzen!
 
Afspraak te Meerdonk (Sint-Gillis-Waas) op zondag 12 oktober 2014, met mogelijkheid voor koffie, thee of frisdrank (ten voordele van Natuurpunt), uitreiking van het roadbook en vandaar een ritje van ongeveer 60 km naar Terneuzen.
 
Plaats van samenkomst is de "Panneweel” gelegen in de mooie natuur van het Zoete Waasland!  De Panneweel is een natuurgebied, beheerd door vrijwilligers van Natuurpunt.
 
Samenkomst vanaf 10.00 uur, parking voorzien naast de dijk rechtover de ingang.
Adres : Natuurhuis Panneweel - Krekeldijk 2 - 9170 Meerdonk
 
Wegbeschrijving : op de E34 (Expressweg) Antwerpen – Knokke afrit nr. 10 nemen (Sint-Gillis-Waas / Verrebroek) dan richting Kieldrecht / Verrebroek rijden, aan de rotonde 2de afslag richting Kieldrecht nemen.  Aan de eerste verkeerslichten (in Verrebroek) linksaf rijden richting Meerdonk = Sint-Laurentiusstraat, wordt verder de Ruiterstraat en dan Binnendijkstraat. Op de rotonde de 2de straat nemen = Zandloperstraat. Eerste kruispunt rechts naast de dijk rijden, er staat een bord met "Panneweel” = Krekeldijk blijven volgen tot natuurpunt.
 
Vertrek vanaf 10.45 uur naar Terneuzen, via landelijke wegen, indien gewenst kunnen we samen rijden, anderen kunnen individueel het roadbook volgen.
 
Prijs :  20,- € per persoon drank niet inbegrepen. Wie géén mosselen lust, kan vis kiezen.
 
Inschrijving : per mail : annie.verstraete1@gmail.com of telefonisch na 20.00 uur op 03/475.25.32 of 0479/39.57.40. Graag het aantal keren mosselen of vis vermelden !
 
De inschrijving is pas definitief, na ontvangst van het verschuldigd bedrag  voor 5 oktober 2014 op het rekeningnummer met IBAN-code: BE05 7381 1130 3175 & BIC:  KRED BE BB van de DS-SM Club Belgium met vermelding Mosselrit en aantal personen.
 
           
 
 
 Fahr  fahr  fahr  auf der Autobahn!   (Ottersum, 21/9 om 9:00)
30/08/2014
 
Op zondag 21 september 2014 gaat de Citroën SM-club weer Diva’s uitlaten in de natuurlijke habitat en dat op een wijze waarvoor de auto is bedoeld: op de autobaan en hárd! We verzamelen om 9 uur stipt ‘Bij Koos’. BIJ KOOS is een bijzondere ontmoetingsplaats in een oud dorspcafe. Een beetje anders dan gewoon. BIJ KOOS is een ProefLokaal, Theeschenkerij, Atelier en Gildekamer in één en wordt gerund door Dichterbij, een instelling die mensen met een verstandelijke beperking ondersteunt. Het wordt een bak koffie in stijl van de dag: snel. We hebben dan namelijk nog vrij Bahn.
 
 
De lunch is bij Bauer Wilm's. Hopelijk is het mooi weer zodat we net als andere jaren samen aan de grote tafel buiten kunnen zitten.
 
 
 
 
Om alvast inde sfeer te komen:
 
 
Verslag van de Citroen SM rit op 28 juni in Noord Holland met BBQ in Zandvoort!
07/07/2014
 
Afgelopen zaterdag 28 juni hadden de leden Luco, Wouter en Rob een toertocht georganiseerd in Noord Holland en het eindpunt was in Zandvoort waar de jaarlijkse BBQ werd gehouden.

 
 

De opkomst voor de toertocht was ongeveer 25 man. Vanwege het ontspannen karakter van de tocht waren de meeste leden met hun vrouw/vriendin gekomen. De sfeer zat er op het startpunt in de Rijp al goed in. Na de koffie en soep met broodjes zijn we vertrokken

 

Wouter, Luco en  ik zijn met de SM naar de sluizen van IJmuiden gereden en hebben daar alle deelnemers ontvangen. Het was er blijkbaar zo gezellig dat we de mensen op een gegeven moment bijna moesten wegsturen, om nog een beetje op tijd in Zandvoort aan te komen.

 


 
Bij club Mango hebben we met de deelnemers en een aantal mensen die jammer genoeg niet mee konden rijden een nog hele gezellige avond gehad.

   

Hopelijk vinden ook de andere deelnemers dat dit voor herhaling vatbaar is. Namens de organisatoren hartelijk dank voor jullie aanwezigheid.

 

 Kom naar de Citroen SM rit op 28 juni in Noord Holland met BBQ in Zandvoort!
29/05/2014
 
Samen met de andere Citroen SM rijders tour je door het afwisselende Noord Hollandse landschap, met verrassende hoogteverschillen, geniet je van pittoreske dorpen, verlaten vliegvelden en (bijna) vergeten burchten.  

Waar start de rit?
De ontvangst is bij Cafe Oudejans, tegenover de Waag, aan de Rechtestraat 106 in 1483 BE De Rijp.  

Ruime parkeerplaats aan de achterzijde van het cafe. Je wordt tussen 11 en 12 uur verwacht. Koffie en aansluitend broodjes met soep staan te wachten! De rit start ongeveer om 13 uur.   De Rijp was in de 17e, 18e en 19e eeuw zeer welvarend, dankzij de walvisvaart en later haringvangst. Door inpoldering van o.a. de Beemster werd het eiland waarop De Rijp ligt afgesloten van de Zuiderzee. Het dorp zelf is zeker de moeite van een bezoek waard!

Wat kom je allemaal onderweg tegen?